Fläskfiléspett med basilikadressing och jordgubbs- & mozzarellasallad
I sommarvärmen som varat ett bra tag nu gjorde vi häromkvällen den här supergoda rätten som jag hittat i Lantliv mat & vin nr 5 2018.
Fläskfiléspett med basilikadressing och jordgubbs- & mozzarellasallad – 4 port.
800 g fläskfilé, kravmärkt eller rapsgris
2 tsk flingsalt
2 krm nymald svartpeppar
½ liter jordgubbar
1 liter tomater, gärna olika färger
2 mozzarella, gärna buffelmozzarella
BASILIKADRESSING
25 g pinjenötter
2 basilika, bladen
skal från en halv citron
1 msk pressad citron
1 ½ dl olivolja
1 krm salt
½ krm svartpeppar
TILL SERVERING: surdegsbröd
1. Skär fläskfilén i grova bitar, trä upp dem på spett. Salta.
2. Dressing: Mixa alla ingredienser i matberedare eller med mixerstav.
3. Skiva jordgubbar och tomater, riv mozzarellan i grova bitar. Lägg upp jordgubbssalladen på fat eller tallrikar.
4. Grilla eller stek fläskspetten, salta och peppra. Pensla på basilikadressing vid servering.
5. Servera med jordgubbs- och tomatsallad, basilikadressing samt grillade eller stekta skivor surdegsbröd.
DRYCKESTIPS: 2017 Rosé vom Zweigelt (79280), 99 kr.