Recept,  Ur vardagen

Pepparkaksbak, fröknäcke, granola och ingefärashot!

Igår hämtade vi hit barnbarnet och ägnade oss åt att baka pepparkakor, bygga pepparkakshus och mysa. Hon var så duktig och tröttnade inte halvvägs igenom utkavlandet och stansandet utan var med hela vägen till slutet.

Hon fick äta så mycket skumtomtar, lussekatter och nonstops hon ville och självklart sköljdes allt ner med julmust.

När vi ändå var igång gjorde jag en sats hemmagjord granola och två plåtar fröknäcke. Mmm, så gott! Här kommer mina favoritrecept på dessa. Gluten- och sockerfritt!

GRANOLA – RECEPT

1 dl mandlar
1 dl mandelmjöl
50 ml hasselnötter
50 ml kokosflingor
50 ml sesamfrön
50 ml solrosfrön
50 ml pumpakärnor
2 kryddmått vaniljpulver
2 tsk kardemumma
1 msk kokosolja
50 ml vatten

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Hacka mandel och hasselnötter grovt.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
4. Smält kokosoljan. Häll i vattnet och rör om. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda ihop ordentligt.
5. Bred ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ugnen c:a 30 minuter.
6. Rör runt var tionde minut för att undvika att granolan bränns.
7. Låt svalna och förvara granolan i en burk med tättslutande lock.

FRÖKNÄCKE – RECEPT

1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön (skalade)
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl chiafrön
2 msk vallmofrön (blå)
4 msk pofiber
2 msk fiberhusk
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 nypa flingsalt
5 dl vatten

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, förutom flingsaltet. Koka upp vattnet och tillsätt oljan i det.
3. Häll vattnet över fröna och rör om ordentligt. Låt stå och dra i 10 minuter.
4. Dela upp smeten på två bakplåtspappersklädda plåtar och platta ut dem så tunt du kan med en slickepott. Strö lite fingsalt över plåtarna.
5. Ställ in i ugnen. Har du varmluftsugn kan du sätta in båda plåtarna samtidigt.
6. När 30 minuter har gått, tar du ut plåtarna och skär upp sådana bitar som du vill ha ditt knäcke i. Ställ in i ugnen igen.
7. Grädda ytterligare 30 minuter.
8. Om knäcket inte är helt klart så kan du stänga av ugnen och låta plåtarna stå på eftervärme till det att de är klarar.
9. Tag ut och låt det kallna. Förvara torrt i skafferiet.


På kvällen igår fixade vi tacos. Alltså, jag vet att många tycker det är rena barnmaten men jag älskar det! Fräscha grönsaker, guacamole, ostchips och köttfärs kryddad med hemmagjord tacokrydda för att slippa massa tillsatser och onödigt socker. Mums!

Idag har vi varit ute på två femkilometerspromenader, jag har kört ett Friskis & Svettis-onlinepass och även fixat en omgång ingefärashot. Det är så fräscht att ta en sådan på morgonen och den här blev det rejält tryck i!

INGEFÄRASHOT – RECEPT

200 g ingefära
2 citroner
1 liter vatten
1 chili, finhackad
1 tsk gurkmeja
1 dl Sötströ (du kan ta 2 msk honung om du föredrar det)

Gör så här:
Riv ingefäran grovt med skalet på och lägg den i vattnet. Värm upp (men aldrig över 60 grader) i 20 minuter. Koka ej då detta göra att delar av allt det nyttiga försvinner.

Sila av ingefäran och blanda i chilin medan det fortfarande är ljummet (40 grader).

Låt svalna och pressa sedan i citronerna. Tillsätt gurkmeja och sötströ (alt honung). Sila igen och häll i en flaska.

Förvara i kylskåp. Håller sig c:a 2 veckor.

Det här är min må bra-blogg. Här har jag chansen att vara kreativ på mitt eget sätt och bloggen handlar bland annat om fotografering, bildbehandling (Photoshop), mat, träning, mitt liv, min och familjens vardag; allt i en salig röra. Det som poppar upp sätter jag på pränt! Kontakta mig gärna om du har något spännande uppdrag till mig, förslag på något speciellt jag ska skriva om eller om du har några frågor om eller synpunkter på de foton, bilder och/eller texter jag presenterar här på bloggen: jesson69@hotmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.