Recept,  Ur vardagen

Fläskfilé med stiltonsås

Recept av Leif Mannerström

Ingredienser
2 fläskfiléer (c:a 800 g)
1-2 msk smör till stekning
salt och peppar

Sås
2 schalottenlökar
150 g vällagrad stiltonost i bitar
1 dl mustigt rödvin
4 cl whiskey
2 msk koncentrerad kalvfond
1 1/2 dl vispgrädde
salt och peppar

Haricots verts
200 g späda, snoppade haricots verts
1/2 paket bacon (70 g)
1 rödlök
smör till stekning

Till servering
Grönsallad eller bakad potatis

Gör så här
Putsa bort eventuella hinnor från fläskfiléerna. Skär av de smala ändbitarna och spara till ett annat tillfälle, till t ex en gryta. Salta och peppra filéerna. Bryn dem väl runt om i smör i en panna på medelhög värme i 11-12 minuter. Spara stekfettet i pannan till såsen. Vira in fläskfiléerna i folie och håll varma. Fortsätt med såsen.

Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken i smöret från fläskfiléerna utan att den tar färg. Sänk värmen, rör ner osten och låt den smälta. Slå på vinet, whiskeyn och kalvfonden. Vispa ihop noga och späd med grädden. Låt såsen sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.

Förväll haricots vertsen c:a 3 minuter i lättsaltat vatten. Häll av i durkslag. Strimla baconet, skala och finhacka rödlöken. Fräs baconet i smör tills det börjar bli knaprigt. Lägg då i löken och låt den fräsa med någon minut. Lägg till sist i haricots vertsen och vänd ihop allt försiktigt.

Ta ut fläskfiléerna ur folien och skär i breda bitar till ”stubbar”. Rör ner skyn som bildats i såsen. Ställ stubbarna på varma tallrikar och ringla över såsen. Servera med rödlöks- och baconfrästa haricots verts, en fräsch sallad och/eller bakad potatis.

Vi valde att äta varsin potatisterrin till och tyckte att sallad hade blivit too much i detta sammanhang.

Det här är min må bra-blogg. Här har jag chansen att vara kreativ på mitt eget sätt och bloggen handlar bland annat om fotografering, bildbehandling (Photoshop), mat, träning, mitt liv, min och familjens vardag; allt i en salig röra. Det som poppar upp sätter jag på pränt! Kontakta mig gärna om du har något spännande uppdrag till mig, förslag på något speciellt jag ska skriva om eller om du har några frågor om eller synpunkter på de foton, bilder och/eller texter jag presenterar här på bloggen: jesson69@hotmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.