Fläskfilé med stiltonsås

Ingredienser
2 fläskfiléer (c:a 800 g)
1-2 msk smör till stekning
salt och peppar
Sås
2 schalottenlökar
150 g vällagrad stiltonost i bitar
1 dl mustigt rödvin
4 cl whiskey
2 msk koncentrerad kalvfond
1 1/2 dl vispgrädde
salt och peppar
Haricots verts
200 g späda, snoppade haricots verts
1/2 paket bacon (70 g)
1 rödlök
smör till stekning
Till servering
Grönsallad eller bakad potatis
Gör så här
Putsa bort eventuella hinnor från fläskfiléerna. Skär av de smala ändbitarna och spara till ett annat tillfälle, till t ex en gryta. Salta och peppra filéerna. Bryn dem väl runt om i smör i en panna på medelhög värme i 11-12 minuter. Spara stekfettet i pannan till såsen. Vira in fläskfiléerna i folie och håll varma. Fortsätt med såsen.
Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken i smöret från fläskfiléerna utan att den tar färg. Sänk värmen, rör ner osten och låt den smälta. Slå på vinet, whiskeyn och kalvfonden. Vispa ihop noga och späd med grädden. Låt såsen sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
Förväll haricots vertsen c:a 3 minuter i lättsaltat vatten. Häll av i durkslag. Strimla baconet, skala och finhacka rödlöken. Fräs baconet i smör tills det börjar bli knaprigt. Lägg då i löken och låt den fräsa med någon minut. Lägg till sist i haricots vertsen och vänd ihop allt försiktigt.
Ta ut fläskfiléerna ur folien och skär i breda bitar till ”stubbar”. Rör ner skyn som bildats i såsen. Ställ stubbarna på varma tallrikar och ringla över såsen. Servera med rödlöks- och baconfrästa haricots verts, en fräsch sallad och/eller bakad potatis.
Vi valde att äta varsin potatisterrin till och tyckte att sallad hade blivit too much i detta sammanhang.