Ur vardagen

Sömnproblem

Det är söndag kväll och jag har haft en härlig helg. En hemmakväll i fredags, en kväll på Aveqia igår och idag har jag bara tagit dagen som den kommit, haft det lugnt och skönt, sprungit en runda och börjat förbereda mig inför den kommande jobbveckan.

Nu ska jag snart göra mig klar för natten och jag hoppas på en riktigt god natts sömn.

Sömnen har tyvärr varit ett stort problem för mig under en lång tid nu. Jag har aldrig några problem att somna på kvällen, tvärtom, jag brukar somna så snart jag lagt mitt huvud på kudden.

Problemen kommer sen… Jag kan vakna vid ett, halv två-tiden och sen inte somna om överhuvudtaget igen innan det är morgon. Det känns som att jag är klarvaken resten av dessa nätter men troligtvis slumrar jag till lite då och då, fast det inte känns så.

Vad pågår då dessa vakennätter? Jag ligger kvar i sängen, tänker att det är bättre att ligga kvar och åtminstone vila även om jag inte kan sova mer.

I huvudet kan det visst vara orostankar ibland men oftast har jag ingenting att oroa mig för. Då brukar jag försöka tänka på någon fin låttext, för att liksom sjunga mig själv till sömns.

Eller också andas jag i fyrkant som jag lärt mig på en stresshanteringskurs för ett antal år sen. När inte det funkar försöker jag antingen tänka på något roligt jag nyss varit med om eller något trevligt som jag har inplanerat framöver.

Det funkar oftast inte heller utan då försöker jag istället tråka ut hjärnan med att upprepa ett mantra som jag lärde mig på en yogakurs för några år sedan: sa-ta-na-ma eller Coca-Colaordningen som skulle vara i kylarna när jag jobbade där: röd, grön, svart, silver.

Jag har också hört att det ska funka att räkna nedåt från 100, men jag kommer oftast inte längre än till 94 eller så innan tankarna far iväg till problemet, sången eller mantrat. Så ber jag hjärnan skärpa till sig, koncentrera sig och så börjar jag om på 100…

Det funkar med en sån här vakennatt då och då, men när det blir två på raken och/eller många på en vecka då känns det rent ut sagt för jäkligt.

Jag har vid enstaka tillfällen tagit något receptfritt insomningsläkemedel i förebyggande syfte men jag vill inte att det ska bli en dålig vana så jag undviker det.

Jag vet att det finns många som har samma problem och därför skriver jag nu detta i hopp om att få något bra tips på vad man kan göra för att bryta detta dåliga beteende. Jag tar tacksamt emot sunda och bra tips.

Det här är min må bra-blogg. Här har jag chansen att vara kreativ på mitt eget sätt och bloggen handlar bland annat om fotografering, bildbehandling (Photoshop), mat, träning, mitt liv, min och familjens vardag; allt i en salig röra. Det som poppar upp sätter jag på pränt! Kontakta mig gärna om du har något spännande uppdrag till mig, förslag på något speciellt jag ska skriva om eller om du har några frågor om eller synpunkter på de foton, bilder och/eller texter jag presenterar här på bloggen: jesson69@hotmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.