Foto,  Mat & bakning,  Recept,  Ur vardagen

Torskrygg i foliepaket med citronsås

Igår fick jag ett infall; jag ville äta fisk. Det händer inte ofta för jag har aldrig gillat det men jag försöker nu lära mig att äta det. Det som funkat bäst vid tidigare försök är torskrygg så det var det som fick hamna på grillen igår.

Jag kan inget om fisk, vill helst röra den så lite som möjligt – jag tycker det är lite läskigt – och jag vet absolut inte hur mycket man ska ha. Så jag tog mod till mig, gick in i fiskaffären och bad dem om hjälp med rätt mängd per person, att skära bort skinnet på fisken och att dela upp den i portionsbitar – två stycken per person. Det var smidigt och jag behövde bara öppna paketet när jag kom hem, salta fiskbitarna och sedan lägga dem på folien när det var så dags. Och det blev gott för det smakade inte fisk. Det här kan jag tänka mig att göra och äta fler gånger. Här kommer receptet om du också vill prova.

torskifolieTorskrygg i foliepaket med citronsås

Ingredienser – foliepaketen:
2 bitar torskrygg per person (c:a 200 gram)
salladslök
3 cocktailtomater i olika färger per person
½ skiva citron i varje paket
färska örter, exempelvis citrontimjan, dill och persilja
salt
citronpeppar
persillade
en klick smör till varje paket

Gör så här:
Salta fisken och låt den ligga i en halvtimma.
Skär salladslöken i bitar och halvera tomaterna.
Skär citronen i skivor.
Riv ut bitar av foliepapper och lägg två fiskbitar på varje.
Krydda med citronpeppar och persillade.
Lägg på salladslöken, tomaterna, en halv citronskiva och de färska örterna (några små kvistar av varje sort).
Lägg på en liten klick smör och vik ihop paketen noga, så de blir täta.
Lägg paketen på grillen i c:a 15-20 minuter beroende på tjockleken på fisken.
(Innetemperatur 50 grader)
Servera med kokt färskpotatis, späda kokta morötter och citronsås.

torskifolie1Ingredienser – citronsås – 4 portioner
25 g smör
1 schalottenlök
2 dl creme fraiche
3 dl vatten
1/4 dl vetemjöl
1/2 fiskbuljongtärning
rivet skal från en halv citron
1/2 msk citronsaft
1/2 tsk salt
1/2 tsk aromat
1/2 krm vitpeppar
1/2 krm gurkmeja
1/2 msk socker

Gör så här:
Skala och finhacka schalottenlöken.
Riv det yttersta skalet från citronen.
Smält smöret och fräs lök och citronskal utan att de tar färg.
Pudra över vetemjöl och häll i vatten och creme fraiche.
Lägg i den halva fiskbuljongtärningen tillsätt citronsaft och kryddor.
Låt sjuda ihop till en krämig sås.

Det här är min må bra-blogg. Här har jag chansen att vara kreativ på mitt eget sätt och bloggen handlar bland annat om fotografering, bildbehandling (Photoshop), mat, träning, mitt liv, min och familjens vardag; allt i en salig röra. Det som poppar upp sätter jag på pränt! Kontakta mig gärna om du har något spännande uppdrag till mig, förslag på något speciellt jag ska skriva om eller om du har några frågor om eller synpunkter på de foton, bilder och/eller texter jag presenterar här på bloggen: jesson69@hotmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.