Skaldjurspasta

Idag utmanade jag mig själv igen när det gäller att laga och äta sånt jag inte brukar. Jag hittade ett recept i Matmagasinet nr 8-9 2016 på skaldjurspasta som jag bestämde mig för att prova. Om torskrygg är den fisk jag haft bäst erfarenheter av tidigare är räkor det skaldjur jag faktiskt kunnat äta under det senaste året. Och en bit kräfta slank ner på julbordet förra året så ja, jag vågade faktiskt låta detta åka med ner i min panna.

Började med att göra en tomatsås…
tomatsåsTOMATSÅS c:a 2,5 dl – 2 portioner

Ingredienser
1/2 kg tomater
1/4 dl olivolja
1/2 röd chili
2 vitlöksklyftor, hackade
några kvistar timjan
rivet skal av en halv citron
salt och nymald svartpeppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Skölj tomaterna och dela dem på mitten. Skär bort fästet. Lägg tomaterna i en ugnsform med snittytan upp. Ringla lite olivolja över.

2. Dela chilin på längden och kärna ur den. Fördela chilin och vitlöken över tomaterna. Toppa med timjankvistar och rivet citronskal. Sätt in mitt lugnen och baka tomaterna 40 minuter.

3. Ta ut formen och plocka bort timjankvistarna. Skrapa sedan ner allt från formen i en kastrull och mixa till en slät sås. Låt den puttra på låg värme cirka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

skaldjur

Skaldjurspasta – 2 portioner

Ingredienser
500 g handskalade räkor, 2 havskräftor
1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili
150 g spaghetti eller annan pasta
25 g färsk spenat
1/2 tsk sambal oelek
1 dl tomatsås enligt ovan
salt, nymald svartpeppar och riven parmesanost

Gör så här
1. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och stek räkorna/havskräftorna hastigt på hög värme. Hacka vitlöksklyftorna och kärna ur och hacka chilin. Blanda ner och fräs i någon minut.
2. Koka pastan enligt paketets anvisningar. Spola pastan kall och låt den rinna av.
3.  Vänd ner spenat, sambal oelek och tomatsås i pannan med skaldjuren. Rör om. Blanda ner pastan och låt allt bli varmt. Smaka av med alt och peppar.
4. Servera skaldjurspastan rykande varm med lite riven parmesan på toppen.

skaldjurspasta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *