Mat & bakning,  Recept,  Ur vardagen

Souvlaki

SouvlakiFör ett tag sedan hittade jag ett recept på Souvlaki i tidningen Matmagasinet. Jag följde inte receptet till punkt och pricka men gjorde en egen variant och det blev så himla gott med dessa grekiska smaker!

I originalreceptet står det att man ska ha fläskkarré, men jag gillar inte det så jag tog kyckling till mig istället och det funkade precis hur bra som helst.

Här kommer receptet för 4-6 portioner:

800 gram kyckling (eller fläskkarré)
2 citroner, halvor
flingsalt
bambupinnar

MARINAD
1 msk finhackad färsk mynta
1 msk färsk oregano
2 lagerblad
2 vitlöksklyftor
3/4 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
salt och nymald svartpeppar

GREKISK SALLAD MED DILL
6 mogna tomater
1 gurka
1 rödlök
1 knippe dill
2 msk olivolja

TZATZIKI
1 liten gurka
4 dl grekisk eller turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar

TILLBEHÖR
Klyftpotatis
Bröd – gärna grekiskt lantbröd

Gör så här:

Tzatziki
Grovriv gurkan. Lägg den i hushållspapper och krama den torr.
Rör ner den i yoghurten, pressa i vitlöksklyftorna och smaka av med lite salt och nymald svartpeppar

Marinad
Hacka kryddörter, lagerblad och vitlök och blanda det med olja, vinäger, 1 tsk salt och 1 tsk nymald svartpeppar i en skål. Skär köttet i stora bitar och vänd runt bitarna i marinaden. Täck skålen och ställ i kylskåp minst 2 timmar men gärna längre. Rör runt några gånger under tiden. Blötlägg bambupinnarna.

Trä upp kycklingbitarna/köttbitarna tätt på spetten. Låt dem bli rumstempererade och stek dem sedan på grill eller i grillpanna 6-8 minuter på var sida. Tryck dem platta medan du grillar. Grilla samtidigt citronerna. Strö flingsalt över kycklingen/köttet.

Grekisk sallad
Skär tomaterna i bitar eller skivor. Skala gurkan. Halvera den på längden och gröp ur kärnorna. Skär gurkan i tjocka skivor. Skala löken och skiva den tunt. Hacka dillen grovt och blanda alltsammans med olja och lägg upp på ett fat. Servera med de nygrillade spetten, grillad citron, klyftpotatis, bröd och tzatziki.

Det här är min må bra-blogg. Här har jag chansen att vara kreativ på mitt eget sätt och bloggen handlar bland annat om fotografering, bildbehandling (Photoshop), mat, träning, mitt liv, min och familjens vardag; allt i en salig röra. Det som poppar upp sätter jag på pränt! Kontakta mig gärna om du har något spännande uppdrag till mig, förslag på något speciellt jag ska skriva om eller om du har några frågor om eller synpunkter på de foton, bilder och/eller texter jag presenterar här på bloggen: jesson69@hotmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.