BBQ-marinerad kyckling och bakade rödlökar med timjansmör
Här kommer ytterligare ett supersmarrigt recept. Lagades här i lördags. Det är entrecote i originalreceptet, men även det är något som jag inte gillar, så jag valde kyckling till mig istället.
4 portioner
600 g kyckling/entrecote
BBQ-MARINAD
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk rödvinsvinäger
1/2 dl muscovadosocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl ketchup
1/2 dl soja
1/2 del rapsolja
svartpeppar
Blanda alla ingredienser och smaka av med svartpeppar.
Lägg i kycklingen/köttet och marinera några timmar.
Bakade rödlökar med timjansmör
4 rödlökar
1 dl grovt salt
100 g smör
1 litet knippe timjan
svartpeppar
Skala lökarna och skär dem jämna i botten. Strö ut det grova saltet på ett ark aluminiumfolie, ställ lökarna på saltet. Skär ett kryss i lökarna, fördela snören och timjankvistarna på lökarna. Strö över svartpeppar. Vik ihop aluminiumfolien till ett paket och slut tätt. Låt ligga på grillen i 40 minuter.
Potatisstomp med bacon (eller pancetta)
600 g (färsk)potatis
150 g bacon/pancetta
25 g smör
salt och svartpeppar
Borsta potatisen och koka den i saltat vatten. Skär baconet/pancettan i små bitar/tärningar och stek tills det blir knaprigt. Låt rinna av på papper. Slå av vattnet från potatisen och stöd den grovt. Blanda ner bacon/pancetta och smör. Smaka av med salt och svartpeppar.
Vitlökscrème
2 vitlöksklyftor
1 dl majonnäs
2 dl crème fraîche
2 tsk limesaft
salt och vitpeppar
Finhacka vitlöksklyftorna och blanda dem med majonnäs, crème fraîche och limejuice. Smaka av med salt och vitpeppar.
Grilla kycklingen/entrecoterna. Servera med rödlökarna, potatisstompet och vitlökscrèmen.