Fläskfilé med gräddädelostrisotto

I kväll lagade jag något så himla gott; jag måste dela med mig!
fläskfilémgorgonzolarisotto

Fläskfilé med gräddädelostrisotto

4 portioner – Tid: 45 minuter

1 fläskfilé, c:a 600 gram
2 msk smör
salt och nymald svartpeppar
½ dl hackad färsk rosmarin
1 dl grovhackade valnötter


RISOTTO
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk smör
2 ½ dl carnaroli- eller arborioris
2 dl torrt vit vin + c:a 7 dl hönsbuljong
1 påse färsk babyspenat, 70 gram
1 msk smör
100 gram gorgonzola eller gräddädelost
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

BALSAMICOSÅS
skyn från stekningen
1 msk ljust muskovadosocker eller farinsocker
1 msk balsamvinäger
2 dl crème fraiche

TILLBEHÖR
haricot verts
1 liten rödlök, finhackad

GÖR SÅ HÄR

1. Bryn hela filén i smör i en stor stekpanna. Salta och peppra filén runtom. Häll över 2 dl vatten och låt filén bräsera (koka i lite vätska under lock tills det blir klart) på mycket svag värme. Stick en köttermometer i mitten på filén, vid 68-70° är den klar. Vänd den en gång under tiden. Strö rosmarin runt filén mot slutet.

2. Risotto: Fräs lök och vitlök i smör i en stor kastrull. Tillsätt ris och fräs tills det blir blankt. Tillsätt vinet och låt det koka in. Späd sedan med buljongen lite i taget tills riskornen mjuknat, men fortfarande har en kärna kvar.

3. Fräs spenaten i smör. Blanda den heta risotton med spenaten och smulad ost. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Risotton ska var krämig, tillsätt annars mer buljong.

4. Sås: Sila skyn från stekningen. Smält sockret i en kastrull. Tillsätt vinägern och därefter skyn. Koka upp. Vispa ner crème fraiche i såsen. Sjud någon minut. Smaka av med salt och peppar.

5. Skiva filén, häll över lite sås och strö över nötter. Servera med risotton, såsen och haricot verts med lite finhackad rödlök över.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *